Wytske Versteeg
Verdwijnpunt
Verhalen over verdriet en pijn krijgen vaak de vorm van een sprookje: we overwinnen de draak, komen terug uit de afgrond en leven nog lang en gelukkig. Moeilijker wordt het wanneer dat niet lukt. Als je opgesloten blijft in een ervaring, de pijn niet verdwijnt, de angst niet weggaat. Welk contact blijft er over als niets meer vanzelf spreekt? Welke woorden heb je nodig als de taal verdwenen lijkt?
Verdwijnpunt is een persoonlijke zoektocht langs de verschillende facetten van pijn en de gevolgen van geweld en machteloosheid. En daarmee ook, uiteindelijk, naar wat het betekent om te leven en kwetsbaar te zijn.
Auteursfoto: Eline Spek


*****
“Verdwijnpunt getuigt van grootse moed en een groot literair talent, van een rijke eruditie en een verbluffende emotionele intelligentie.”
– Parool
*****
“Dat het Versteeg lukt om haar ervaringen op ontroerende, sensitieve en volstrekt originele wijze invoelbaar te maken, maakt Verdwijnpunt tot een grootse prestatie.”
– Trouw
*****
– Jury Frans Kellendonk Prijs 2020

Wytske Versteeg
Wytske Versteeg (1983) debuteerde in 2012 met De wezenlozen, dat de VrouwDebuutprijs won en de longlist van de AKO Literatuurprijs haalde. Haar tweede roman Boy won de BNG Nieuwe Literatuurprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs; vertaalrechten werden verkocht aan zes landen. Daarna verschenen haar veelgeprezen romans Quarantaine (2015) en Grime (2017). Verdwijnpunt verscheen in 2020, het jaar waarin ze de Frans Kellendonkprijs won voor haar oeuvre, en verschijnt in 2021 in een nieuwe uitgave.
Deel deze pagina