Roline Redmond

De Doorsons

Dit twee eeuwen omspannende verhaal is Roline Redmonds indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Dat verhaal ontvouwt zich als een intercontinentale odyssee langs getuigen en in archieven en wordt verteld als was de auteur een hedendaagse griot: de West-Afrikaanse chroniqueur van de familiegeschiedenis. Gebrekige archieven bemoeilijken haar zoektocht: De Doorsons werden gezien als chattel. Ze weten hun achterstand om te buigen, vaak onder leiding van vrouwen en gebruikmakend van oude rituelen om de overerfde pijn van verlies en verlangen te helen.

Dit boek is het narratief van elke slavenfamilie in het Caribisch gebied, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Het verhaal is een speurtocht naar personen en naar gegevens in archieven, en naar leven en overleven in een gedwongen werkritme.

“Hoe schrijf je een familiegeschiedenis als er geen geschreven bronnen zijn? Dat is bijna onmogelijk, ontdekte Roline Redmond, maar ze deed het toch – met succes.”

– NRC Handelsblad

“Redmond slaagt erin om een treffend beeld te schetsen van deze, in feite, familie doorsnee. Zij schrijft niet alleen een goed verhaal, maar zij overstijgt met haar gedetailleerde en analytische beschrijving een standaard familierelaas.”

– Uitgeverij Conserve

Chris van Houts

Roline Redmond

Roline Redmond (1949) publiceerde over beeldvorming in Zwarte mensen in kinderboeken (1980) en onderzoekt slavendansen en Latijns- en Zuid-Amerikaanse muziek. Ervaringen uit het leven op drie continenten vonden hun neerslag in poëzie, verhalend proza en beeldend werk.

Deel deze pagina

Roline Redmond

De Doorsons