Robert-Jan Friele

De Pizarro's

De Pizarro’s is een fascinerende familiekroniek die de dramatische geschiedenis van een heel land vertelt. Door de ogen van drie generaties en via tientallen levendige verhalen ontrolt een eeuw Colombia zich op meeslepende wijze.

Nergens komt de Colombiaanse geschiedenis zo samen als in de familie Pizarro. De vader is de opperbevelhebber van het leger en gelooft in de instituties. Zijn zoons en dochter worden guerrillero’s en prediken de revolutie. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog en de opkomst van de cocaïnehandel streven de Pizarro’s, elk op een eigen manier, naar een rechtvaardiger Colombia. Veredelde staatsgrepen in Bogotá, clandestiene trainingskampen op Cuba, collegebanken in Moskou: ze beleven het allemaal. Hun strijd kost twee van hen het leven en de revolutionaire droom kan geen einde maken aan de schrijnende ongelijkheid en het geweld. Eén ding blijft van generatie op generatie gelijk: het gevecht van de Pizarro’s voor een betere toekomst van hun land.

Copyright portretfoto: Karoly Effenger

****

“Robert-Jan Friele geeft een boeiend en soms schrikwekkend beeld van een eeuw Colombiaanse geschiedenis, aan de hand van het verhaal van één familie: de Pizarro’s.”
– De Morgen

****

“Schetst knap de oorspronkelijke idealen en de latere ontluistering” 
– NRC

“Een meesterlijk relaas”
– De Standaard

“Een meeslepend boek”
– Dagblad van het Noorden

robert-jan_friele_c_karoly_effenger

Robert-Jan Friele

Robert-Jan Friele (1978) studeerde Nederlands en journalistiek. Hij begon zijn carrière bij het Dagblad van het Noorden, alvorens over te stappen naar Het Parool. Van 2008 tot 2012 was hij correspondent Latijns-Amerika voor de Geassocieerde Persdiensten (GPD) en Het Financieele Dagblad. In 2012 werd Friele genomineerd voor de journalistieke prijs De Tegel, vanwege zijn interview met Tanja Nijmeijer. Momenteel werkt hij voor de Volkskrant.

Deel deze pagina

Robert-Jan Friele

De Pizarro's